Ce pesti gasim in lacul Colibita

Lacul Colibița, aflat în județul Bistrița-Năsăud, s-a format în mod artificial în perioada 1997 – 1991, prin crearea unui baraj pe cursul Bistriței. Au fost multiple scopuri care au susținut această acțiune și anume: scopul hidroenergetic, de regularizare a debitul râului, scopul industrial și de a oferii o alimentare cu apă adecvată pentru localitățile aflate în aval.

Astăzi Lacul Colibița are o suprafață de peste 270h și o adâncime de aproximativ 90m. Este un loc ideal pentru iubitorii de pescuit întrucât adăpostește aproximativ 19 specii de pești printre care se numără: păstrăvul, știuca, carasul, cleanul, crapul, etc.

Să vedem așadar caracteristicile câtorva categorii de pești, caracteristici care îi fac să fie foarte dezirabili pentru iubitorii de pescuit:

Păstrăvul

Păstrăvul este găsit adesea în apele de munte, puternic oxigenate și deși pare greu de crezut, acesta este înrudit cu somonul. Păstrăvul cântărește în medie 1.6 kg dar, în România există exemplare care ating chiar și 6 kg. Ca lungime medie, are aproximativ  25 -30cm. Nu există un sigur tip de păstrăv ca aspect întrucât culorile și modelele lor diferă în funcție de apele în care trăiesc.

Astfel vom întâlni păstrăvi argintii pentru cei care trăiesc în amonte, în timp ce păstrăvii care stau într-un lac, de exemplu, o să aibă culori mai deosebite și strălucitoare.

Pescuitul pentru aceste specii este permis între lunile iunie și decembrie pentru exemplarele de 20 cm. Întrucât este o specie cu rată de supraviețuire mică, se limitează numărul peștilor prinși la 10.

Știuca

Supranumită și “rechinul apelor dulci”, știuca este un peste răpitor, găsit în ape lin curgătoare și lacuri. Își merită pe deplin „alintul”, datorită dinților săi foarte ascuțiți și datorită comportamentului agresiv, care o face să atace pe lângă pești și păsări sau chiar vidre. În general are o lungime medie de 30 – 40 cm, dar poate avea o lungime chiar de 2 m, în acest caz greutatea va fii de peste 20 kg. Știuca are corpul alungit și un bot turtit care te duce cu gândul la un cioc de rață.

Asemenea păstrăvului, culoarea corpului variază în funcție de apa în care trăiește, astfel găsim variante de știucă cenușiu-verzuie până la varianta galben-verzuie. Sezonul de înmulțire începe pentru știucă primăvara, de aceea până în aprilie este interzis pescuitul pentru această specie.

În rest, pe tot timpul anului se poate merge la pescuit, cea mai bună perioadă este toamna și iarna. Fiind un pește răpitor, știucă își pândește prada pe timpul zilei iar noaptea vânează.

Carasul

Carasul este unul dintre cei mai răspândiți pești din România care trăiește în apă dulce. Despre caras se cunoaște faptul că este un pește foarte rezistent întrucât poate trăi până la câteva ore pe uscat. Mai mult, dacă afară este secetă, el se îngroapă în mâl până când plouă din nou. Atinge în medie 10 – 15 cm iar ca greutate medie, variază între 1.5 – 2 kg. Cel mai mare exemplar prins în România a avut 5.2 kg și se pare că a fost un record mondial.

Carasul poate fi identificat după corpul său plat și solzii săi de o nuanță aurie. Deși asta nu este întotdeauna o regulă întrucât un caras care se scaldă în ape cu mâl o să aibă solzii negrii în timp ce un caras care trăiește în apa unde există multă vegetație va avea solzii verzui.

Carasul poate fi pescuit atât iarna la copcă cât și primăvara, când apele s-au dezghețat și depășesc 10 grade.

Pentru a vă putea bucura de un pescuit de excepție, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, vă invităm numai decât la Colibita. Taxa de pescuit pentru o perioadă de 12 h este de aproximativ 15 lei iar pescuitul se poate realiza și din barcă. 

De reținut că datele prezentate în acest articol, legate de pret, perioada de pescuit, limita de specimene prinse, au caracter informativ. Pentru mai multe detalii, va rugăm sa contactați administrația bălții.

Surse:
https://ro.wikipedia.org/
https://www.pescarinformat.ro/

CUM NE GĂSIȚI

Montana Resort & SPA - locul ideal pentru o vacanță relaxantă la munte.

Montana Resort & Spa, Colibița 99, Colibița 427007, Jud. Bistrița-Năsăud, România

Tel: 0790 88 00 33

E-mail: info@montanaresort.ro

Support: www.montanaresort.ro

Denumirea legală: SC Vila Alpin SRL, str.Saturn 12 Cluj-Napoca, 0790880033, J12/2351/2007, CIF RO18488606, punct de lucru Colibita 99A, jud.BN; SC Original Pizza Bis SRL, str.Saturn 12 Cluj-Napoca, 0790880033, J12/2622/2015, CIF RO34951655, punct de lucru Colibita 99, jud.BN
Back to Top