Vegetația Colibiței

Dacă ești un mare fan al naturii și al explorării resurselor pe care natura le pregătește pentru noi în fiecare an, ești în locul potrivit. Vei afla aici care este vegetația Colibiței și câte minunății poți să găsești și să admiri printr-o singură plimbare relaxantă pe meleagurile acestei zone.

Știm deja faptul că depresiunea Colibița este un important punct turistic al țării noastre datorită frumuseții munților care se îmbină cu lacul, formând astfel acel loc de vis în care te întorci cu drag de fiecare dată. Pe lângă acestea, lacul Colibița este împrejmuit de pădure, pășuni de munte și fânațe, formate datorită factorilor climatici, altitudinii și activităților antropice care s-au desfășurat de-a lungul timpului. 

Când vine vorba despre floristică, cu siguranță veți putea să încărcați memoria telefonului cu fotografii care de care mai frumoase. Margaretele, clopoțeii, aglica și păștița sunt doar câteva dintre numeroasele soiuri de flori pe care le vei întâlni aici în timpul verii. Pe lângă acestea, privirea vă va fi îndreptată și spre gingășia măcrișului, sau spre culorile impresionante ale părăluțelor de munte.

Dacă traseul vostru ajunge și prin zone cu umiditate mai ridicată, vă veți putea bucura de frumusețea poroinicului, iar merele și cireșele cu siguranță vă vor trage cu ochiul și vă vor îmbina la o gustare delicioasă și sănătoasă.

Mergând mai departe pe traseu, veți putea să vă bucurați și chiar să culegeți o mulțime de plante medicinale, numai bune pentru prepararea unor ceaiuri naturale, benefice pentru sănătate.

Ce plante medicinale găsiți la Colibița?

1. Chimion – benefic pentru digestie, circulație și sistemul imunitar. Acesta are rolul de a regenera flora intestinală, de a favoriza eliminarea gazelor intestinale, de a calma durerile abdominale și de a stimula secreția lactată.

2. Sunătoare – benefică pentru stomac, ameliorarea stărilor depresive și pentru detoxifierea ficatului.  Aceasta are rolul de a încetini deteriorarea funcțiilor cognitive, de a contribui la buna funcționare a sistemului hepato-biliar, de a ameliora inflamațiile, durerile și afecțiunile pulmonare și de a îndepărta afecțiunile bucale.

3. Coada Șoricelului – benefic pentru afecțiunile ginecologice, ale sistemul digestiv și ale ficatului. Aceasta are rolul de a trata migrenele, gripele sau bronșitele, de a regenera ficatul, de a calma acneea și roșeața, îndepărtând toxinele de la nivelul pielii.Această plantă, folosită într-o concentrație mai mare în ceaiuri, poate avea efect laxativ.

4. Măceșe – benefice pentru sistemul imunitar, cu proprietăți antidiareice, diuretice și astringente. Datorită faptului că sunt un adevărat vitaminizant al organismului, acestea au rolul de crește rezistența capilarelor sanguine, de a stimula pofta de mâncare și de a sprijini digestia.

5. Vinariță – benefică pentru indigestie, afecțiuni pulmonare, insomnii, dureri de cap și migrene. Aceasta are rolul de a ameliora afecțiunile hepatice, pulmonare, anorexia, melancolia, amețelile dar și de a elimina infecțiile căilor urinare sau de retenție urinară.

6. Măcriș – benefic pentru digestie, pentru sistemul imunitar și sistemul osos. Acesta are rolul de a menține sănătatea inimii, de a ameliora simptomele anemiei, de a îmbunătăți vederea, de a îmbunătăți sănătatea rinichilor și de a oferi pielii un aspect sănătos.

7. Feriga – cunoscută și ca cea mai veche plantă de pe pământ, aceasta este benefică pentru tratarea paraziților intestinali, a picioarelor umflate, în caz de gută, de reumatism sau pentru vindecarea rănilor.

8. Caprifoi – benefic pentru ameliorarea migrenelor, cefaleelor, gripei sau a inflamațiilor intestinale. Totodată, este benefic și în caz de dureri în gât, ochi umflați, răni, conjunctivită, inflamații ale tractului urinar sau ale aparatului genital.

9. Mușețel – utilizat din cele mai vechi timpuri, mușețelul este benefic în primul rând pentru stomac dar și pentru problemele intestinale, anxietate sau insomnii. Acesta are rolul de a curăța organismul datorită proprietăților antioxidante, de a accelera procesul de vindecare, de a calma spasmele, de a ameliora durerile menstruale, de a stimula imunitatea și de a oferi un somn odihnitor.

10. Nalba Mică – benefică pentru afecțiunile aparatului respirator, în caz de gastrita, ulcer stomacal, constipație, eczeme, amigdalite sau hemoroizi. Această plantă prezintă proprietăți terapeutice calmante, diuretice, emoliente, laxative și antiinflamatoare.

11. Troscot – benefic pentru afecțiuni precum ulcerul gastric, diaree, hemoragii interne, hemoroizi, anorexie, afecțiuni cardio-vasculare, reumatism, artrite sau varice. Prezintă proprietăți terapuetice cicatrizante, antidiareice, diuretice, depurative, antidiabetice și remineralizante.

12. Ciulin – datorită proprietăților hepatoprotectoare, antioxidante și detoxifiante, acesta este benefic în caz de hepatită, ciroză, infecții ale ficatului, intoxicații cu ciuperci sau cu substanțe nocive, constipație, afecțiuni ale splinei, psoriazis, alergii sau hipertensiune arterială.

13. Mentă – apreciată încă din copilărie, menta are proprietăți extraordinare, benefice pentru sănătate. Aceasta poate ușura simptomele digestive, poate desfunda sinusurile, reduce migrenele, atenua crampele menstruale, poate lupta cu infecțiile bacteriene, poate îmbunătăți somnul sau concentrarea și poate ameliora alergiile.

Pe traseul de explorare a vegetației din Colibița, vă veți putea bucura și relaxa cu parfumul ierbii proaspăt cosite dar și de culmile presărate cu turme de oi.

Admirând în continuare împrejurimile, privirile se vor opri asupra falnicelor și impunătoarelor păduri de fag și molid, în care vă veți putea bucura de răcoarea și de liniștea impecabilă, îmbinată de cântecul păsărilor. Aerul acestor copaci se îmbină armonios cu mirosul proaspăt al brazilor, al frasinului, paltinului și al copacilor de zada. Tot aici, pentru cei cunoscători, veți putea să întâlniți și să culegeți ciuperci comestibile precum roscove, hribi, ghebe sau sbârciogi. Lista nu se termină aici. Pădurile Colibiței oferă drumeților și câte o doză de energie vie prin alunele de pădure, coacăzele, murele, merișoarele și zmeura pe care le veți întâlni și veți avea ocazia să le degustați.

După toate aceste minunății care se văd la altitudini mai mici, pădurile Colibiței scot la iveală o serie de plante care cu siguranță vor impresiona. Jneapănul, ienupărul  și salcia căprească sunt cele care domină terenul de la înălțimi mai mari de 1350 m. Printre acestea, vă veți putea încânta privirile cu deosebitele flori de bujor, rhododendron sau smârdar.

Ce spuneți, nu-i așa că vegetația Colibiței oferă turiștilor experiențe demne de poveste?

CUM NE GĂSIȚI

Montana Resort & SPA - locul ideal pentru o vacanță relaxantă la munte.

Montana Resort & Spa, Colibița 99, Colibița 427007, Jud. Bistrița-Năsăud, România

Tel: 0790 88 00 33

E-mail: info@montanaresort.ro

Support: www.montanaresort.ro

Denumirea legală: SC Vila Alpin SRL, str.Saturn 12 Cluj-Napoca, 0790880033, J12/2351/2007, CIF RO18488606, punct de lucru Colibita 99A, jud.BN; SC Original Pizza Bis SRL, str.Saturn 12 Cluj-Napoca, 0790880033, J12/2622/2015, CIF RO34951655, punct de lucru Colibita 99, jud.BN
Back to Top