Colibita – Coltul de rai unde aerul este la fel de curat precum in Alpi
Aflat la poalele Munților Călimani, într-o locație de vis, Colibița este un adevărat colț de rai pentru turiștii români și cei din străinătate care caută un loc pentru relaxare. Frumusețea zonei, biodiversitatea impresionantă dar și activitățile recreative sunt doar câteva dintre atuurile care stârnesc interesul pentru a vizita satul așezat pe Valea Bistriței.
Pe lângă încântarea vizuală, vizita la Colibița poate aduce numeroase beneficii asupra sănătății organismului uman. Este știut faptul că aerul de aici, este mai ozonat decât în restul României, acest fapt transformând Colibița într-o adevărată oază de sănătate.
Speculații despre proprietățile miraculoase ale aerului de la Colibița au circulat încă din anul 1883 când, o tânără bistrițeană a afirmat că a reușit să se vindece de tuberculoză datorită aerului ozonat din această zonă. Mai târziu, în 1927 apar în “Frăţia Românească” informații care aveau să întărească afirmația tinerei, și anume: ”O regiune excelentă pentru a-şi adormi oricine greutăţile neajunsurilor de peste an, a-şi alunga afecţiunile pulmonare inspirând un aer ozonat de brad, având posibilitatea de a face cură la razele de soare ultraviolete.”
În perioada interbelică a existat în localitate și un sanatoriu unde oamenii se puteau trata de boli pulmonare. Acesta a fost pus pe picioare de Olivia Deleu, soția unui fost primar din Cluj. Sanatoriul “Caritatea” a fost locul unde orfanii, elevii și studenții din Transilvania și-au găsit sănătatea. Din păcate clădirea și-a încheiat activitatea în 1944 când a fost distrusă din cauza unui incendiu.
Proprietățile curative ale aerului ozonat din Colibița s-au păstrat și astăzi iar în urmă cu câțiva ani, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a cerut un studiu care să ateste acest lucru. Concluzia studiului a fost prezentată de Radu Moldovan, preşedintele consiliului judeţean: „Rezultatele studiului confirmă că nivelul de ozon din Colibița este similar cu cel din Munţii Alpi, la cote de peste 2000 de metri altitudine. Valoarea concentraţiei de ozon măsurată în Colibița este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3”.
Ozonul, cel mai puternic oxidant cunoscut de om, este o moleculă alcătuită din trei atomi de oxigen. Descoperirea acestui element a fost atribuită chimistului german Christian Friedrich Schonbein în anul 1840.
La nivel terestru, stratul de ozon este prezent în atmosferă. El are rolul de a filtra o mare parte din radiațiile UV venite de la soare, reglând astfel temperatura din atmosferă. Fără stratul existent de ozon, viața pe Terra nu ar mai fi posibilă.
La nivel mondial, terapia cu ozon este folosită de peste 150 de ani în scop curativ. Rolul ozonoterapiei este de a crește gradul de oxigenare a țesuturilor organismului uman. Ozonul are proprietatea de a distruge bacteriile, virușii, mucegaiul, ciupercile, tumorile și mulți alți agenți patogeni și poluanți.
Pentru a ne bucura de beneficiile acestui tip de aer miraculos, este indicat să petrecem undeva la minim 4-5 zile în mijlocul naturii, la Colibița. Pentru cei în formă, se recomandă chiar plimbările pe cărările de munte astfel încât sângele să fie mai bine oxigenat. Pentru cei care sunt mai puțin aventuroși sau doresc o altă metodă de relaxare, pot încerca Yoga ca alternativă. Respirația lentă specifică acestei practici presupune umplerea abdomenului cu aer și expirarea acestuia într-un timp îndelungat. Corpul va fi mai plin de oxigen și se va simți mai relaxat.
Asadar, pentru a vă bucura din plin de multiplele beneficii ale aerului ozonat din Colibița dar și pentru a vă relaxa într-un cadru de vis, vă invităm să vă petreceți câteva zile, la pensiune, alături de noi. Pentru mai multe detalii și rezervări vă rugăm să accesați acest link.
Surse:
- https://www.capital.ro
- https://www.imuno-medica.ro
- https://www.descopera.ro
- https://doc.ro/