Istoria SPA-ului 

Cu siguranță fiecare dintre noi așteptăm un moment de relaxare la un SPA, unde să ne detașăm de toată agitația de care avem parte zi de zi, să ne adunăm gândurile și unde să ne vindecăm și să ne hrănim mintea, trupul și spiritul. 

Însă, câți dintre voi cunoașteți originile unui centru SPA, cum a ajuns acesta în fruntea mișcării holistice de sănătate și wellness, și care sunt beneficiile pentru sănătate dobândite în urma unei sesiuni la SPA?

Ei bine, observăm zi de zi cum oamenii de pretutindeni descoperă că cea mai eficientă abordare a sănătății este menținerea unui corp și a unui psihic sănătos, și bineînțeles, abordarea unui stil de viață sănătos și echilibrat. Toate acestea le oferă un centru SPA, prin ședințe de saune cu infuzii de plante, ședințe de saune finlandeze, băi de abur, ședințe saline, înot sau relaxarea mușchilor în cadă cu hidromasaj.

Care sunt originile SPA-ului?

Deși documentația pe această latură este foarte succintă, se crede că cel mai vechi exemplu de tratamente balneare sunt saunele finlandeze, despre care se spune că au apărut în jurul anului 7000 î. Hr. De asemenea, prima cultură bine documentată,  care a practicat forme timpurii de tratament balnear, pare să fi fost cea din Egiptul antic. Se crede că femeile egiptene au folosit aburul ca tratament, pentru a părea mai frumoase, iar Cleopatra și-ar fi răsfățat trupul cu împachetări cu noroi, din Marea Moartă. Cu toate acestea, primul individ care a susținut tratamentele balneare, din motive medicale, a fost chiar părintele medicinei, Hipocrate, care a exprimat faptul că starea de bunăstare oferă atât sănătate cât și prosperitate: „Calea către sănătate este să faci o baie aromată și un masaj parfumat în fiecare zi.”

Dacă vorbim despre proveniența cuvântului SPA, nu se cunoaște cu exactitate de unde a pornit, însă, există două teorii principale în ceea ce privește proveniența acestuia și anume:

  1. Dacă ne luăm după lingvistică, putem observa cum cuvântul SPA este un acronim al expresiei latine „Salus per Aquam” care, prin traducere înseamnă „sănătate din apă”. Aceasta poate să fie una dintre explicațiile de asociere a SPA-ului cu practicile de vindecare.
  2. A doua teorie face referire la preluarea numelui după un sat belgian, pe nume SPA, cunoscut pentru izvoarele minerale și termale. Aceste izvoare au fost folosite de către soldații romani pentru a-și trata durerile musculare și rănile survenite în urma unei lupte. Astfel, în anul 1326, un maestru fierar belgian a redescoperit izvoarele naturale din orașul SPA iar imediat după această descoperire, a format acolo o stațiune de sănătate, ajungând astfel termenul „SPA” să facă referire la orice stațiune de sănătate situată în apropierea izvoarelor naturale sau individuale.

Indiferent de care este varianta reală, un lucru este esențial: SPA-urile au rădăcini antice și se rezumă la tratarea diverselor afecțiuni, prin intermediul apelor naturale minerale și a izvoarelor fierbinți. 

Renașterea SPA-ului

Deoarece izvoarele termale și băile minerale erau deja populare în Europa, de câteva secole, coloniștii sosiți în America de Nord au început repede să caute izvoare pentru a le putea folosi pentru uz medicinal și terapeutic. Acestea fiind găsite, a fost înființat primul centru SPA pentru audiență în masă, în New York, iar primul SPA de zi a fost introdus de către Elizabeth Arden, în 1910, în Manhattan. Tot atunci, s-a preconizat faptul că centrele SPA vor fi considerate, în timp, un moment de răsfăț și un loc prielnic pentru sărbătorirea zilelor de naștere sau a altor ocazii speciale, în special pentru femei, chiar dacă, istoric, în epoca romană, bărbații erau principalii beneficiari ai SPA-ului.

Așadar, din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre, SPA-ul reprezintă o călătorie interesantă și inspirațională, bazată pe o istorie bogată a naturii, a vindecării și a explorării. 

SPA-ul de astăzi reprezintă un centru ideal pentru gestionarea stresului, pentru liniștea sufletească, pentru răsfăț, plăcere, sănătate și bunăstare. Este o combinație interesantă de tradiții străvechi și minuni mecanice și tehnologice moderne, iar inima unui centru SPA, atât modern cât și antic, este apa și ritualurile care evoluează în jurul acesteia. 

Se spune că succesiunea adecvată a unui ritual tipic SPA este curățarea, încălzirea, tratamentul și odihna. 

Montana Resort vă așteaptă cu un centru SPA numai bun pentru a îndeplini toate cele menționate anterior, iar activitățile destinate atât celor mici cât și celor mari vă vor face să trăiți câteva zile de vis, alături de oameni dragi.

Surse:

https://www.champneys.com

https://www.handpickedhotels.co.uk

https://www.hairandbeautyjobs.com 

CUM NE GĂSIȚI

Montana Resort & SPA - locul ideal pentru o vacanță relaxantă la munte.

Montana Resort & Spa, Colibița 99, Colibița 427007, Jud. Bistrița-Năsăud, România

Tel: 0790 88 00 33

E-mail: info@montanaresort.ro

Support: www.montanaresort.ro

Denumirea legală: SC Vila Alpin SRL, str.Saturn 12 Cluj-Napoca, 0790880033, J12/2351/2007, CIF RO18488606, punct de lucru Colibita 99A, jud.BN; SC Original Pizza Bis SRL, str.Saturn 12 Cluj-Napoca, 0790880033, J12/2622/2015, CIF RO34951655, punct de lucru Colibita 99, jud.BN
Back to Top