Cum sa te pregatesti pentru o drumetie, ca incepator
După cum deja ați văzut sau ați aflat, Colibița este înconjurată de o mulțime de obiective turistice și peisaje nemaipomenite, pe care, pentru a le descoperi, trebuie doar să vă încărcați cu energie, ambiție, apă și entuziasm. Însă, înainte de a porni într-o aventură, este bine să aveți în vedere următoarele sfaturi, astfel încât drumeția să fie una de vis.
În primul rând, dacă nu sunteți obișnuiți cu astfel de aventuri, este bine să alegeți o drumeție sau un traseu pentru începători. Chiar dacă sună tentant să alegeți locurile mai greu accesibile, sfatul nostru în acest caz este să nu o faceți, deoarece nu vă veți putea bucura de toate momentele și experiențele unei drumeții. Astfel, începeți cu un traseu de 8-10 km care are un grad de dificultate și de urcare minim.
După ce ați ales traseul și este totul stabilit, aveți grijă să alegeți un echipament adecvat.
Din păcate, majoritatea persoanelor care pornesc într-o astfel de aventură și care nu cunosc toate tainele drumețiilor, tind să poarte blugi și haine obișnuite, care nu rezistă la fel de bine la transpirație și totodată nu permit nici o mobilitate foarte bună. Dacă vorbim despre pantaloni, este recomandat să aveți mereu pantaloni lungi, pentru a vă proteja picioarele de tufișurile existente pe traseu. În ceea ce privește încălțămintea, este foarte important să alegeți o încălțăminte potrivită pentru drumeții, cu talpă moale și foarte comodă dar în același timp aderentă.
Tot în această categorie a alegerii echipamentului, nu uitați să aveți la voi un rucsac în care să puteți duce apă, gustări și toate cele necesare.
Acum că ați pornit la drum, trebuie să știți faptul că drumețiile nu sunt o cursă.
Mulți dintre cei noi intrați în lumea aventurilor și a drumețiilor, obișnuiesc a începe un traseu în grabă. Ei bine, acest mod nu doar că te face să pierzi toate oportunitățile de a observa viața sălbatică și toate frumusețile naturii, dar te face și să pierzi foarte repede energia riscând să nu poți ajunge la destinație, sau, mai rău, riscând să nu mai ai forță fizică în cazul în care te-ai rătăcit și trebuie să te întorci pentru a relua traseul.
Un alt sfat foarte important este să fiți mereu atenți unde pășiți. Fiind în zone mai puțin accesate, este foarte ușor să faceți un pas greșit și să vă luxați glezna, să alunecați pe o piatră, să vă împiedicați de o rădăcină de copac sau de plante, sau chiar să călcați peste anumite animale sălbatice.
Pe întreg parcursul traseului, este bine să verificați dacă sunteți în direcția bună, iar dacă sunt alți oameni prin preajmă, nu strică niciodată să cereți o părere. Un proverb african spune că „Cel care pune întrebări nu își pierde drumul.”
Nu în ultimul rând, trebuie să știți că, fără să vă dați seama, este posibil să vă îndepărtați de la traseul stabilit. Ei bine, este foarte important să nu intrați în panică, să vă opriți și să priviți prin împrejurimi, pe hartă sau în aplicația telefonului, pentru a vedea dacă ceva pare cunoscut.
Un accesoriu care poate fi esențial într-o astfel de situație, este busola, deci încercați să faceți loc în rucsac și pentru aceasta. Dacă nu aveți nici un indiciu despre locul în care vă aflați, atunci, trebuie să vă întoarceți pe unde ați venit, până ajungeți la drumul comun care duce la destinația dorită.
La fel ca în orice sport și activitate publică, și în cazul drumețiilor există câteva reguli de bun simț, de care este recomandat să ținem cont pentru a-i respecta pe cei din jur și mai ales pentru a respecta mediul înconjurător.
Sfaturi despre cum să fii un drumeț educat:
– atunci când drumul devine tot mai strâmt, iar accesul devine limitat doar pentru o persoană, este bine să știți faptul că cel care urcă are întotdeauna prioritate;
– dacă cineva urcă chiar în spatele vostru, înseamnă că modul lui de deplasare este mai alert, iar în acest caz, este frumos să îl lăsați să treacă, pentru a nu-și pierde ritmul;
– este frumos să salutați atunci când întâlniți pe traseu alți drumeți;
– dacă sunteți alături de un prieten sau chiar un grup mai mare, încercați să păstrați conversațiile pentru voi, astfel încât ceilalți drumeți să nu audă toate poveștile pe care le aveți;
– în ceea ce privește muzica, trebuie să știți că aceasta este în regulă atât timp cât este ascultată în căști. Muzica dată la un volum ridicat în timpul unei drumeții poate să îi deranjeze pe ceilalți prezenți, deoarece mulți oameni aleg acest tip de activitate pentru a se putea relaxa și a se conecta cu natura;
– dacă alegeți să luați cu voi în drumeție și câinele, este recomandat ca aceasta să fie ținut sub control. Chiar dacă este un câine blând, sunt mulți oameni care au teamă față de orice câine;
– asigurați-vă că în urma voastră nu rămân resturi menajere și sticle de apă.
După ce ați văzut cele mai comune sfaturi pentru un drumeț începător, un ultim sfat este să faceți orice drumeție într-un ritm confortabil, astfel încât să vă puteți bucura de aer liber și proaspăt dar și de toate minunățiile pe care natura ni le oferă.
Surse:
https://blog.activeadventures.com/
https://hikingguy.com